Viportraits by Peter Engels

 


Andy Warhol schilderij van Peter Engels op Horta-veiling

Andy Warhol schilderij van Peter Engels op Horta-veiling


BRUSSEL – Het schilderij met het portret van Andy Warhol dat Peter Engels afgelopen zomer schilderde, komt onder de hamer bij het Brusselse veilinghuis Horta. Peter Engels schilderde het ‘Vintage Portret’ (zoals hij zijn portrettenreeks noemt) op het Indonesische eiland Java.

Bijzonder aan het kunstwerk (50 x 50 cm) is dat het op Javaans katoen geschilderd is, wat het doek een aparte textuur en sfeer geeft. Engels schilderde slechts twee werken op dit materiaal.

De Antwerpse schilder Peter Engels (°1959) werd internationaal bekend toen zijn Nelson Mandela portret werd tentoongesteld op de grootste billboard ter wereld, op Times Square, New York, toen Mandela jarig was.

En Prins Albert van Monaco kocht het portret dat Peter Engels schilderde van Grace Kelly. Peter Engels ontmoette en schilderde Karl Lagerfeld, Toots Thielemans, Roger Moore,... Maar hij schilderde ook Robert De Niro, Richard Branson, Michael Jackson en vele anderen.

 De Vintage Portretten van Peter Engels stralen, tonen emotie en vertellen levensverhalen. Het œuvre van Peter Engels vindt gretig afname. Kunstverzamelaars volgen hem op de voet en nemen zijn werk graag in hun collecties op. Afgelopen jaar was het werk van Engels o.a. te zien in Knokke, Parijs, Antwerpen en Miami.

Waarom Peter Engels steeds hogere toppen scheert, zit wellicht in de combinatie van zijn unieke stijl, zijn kundige palletmestechniek, zijn grafisch ogend sepiakoloriet en zijn eigenzinnige positionering van het hoofd op het doek. Dat resulteert in de originele, hedendaagse en baanbrekende uitstraling van zijn werk dat wordt beschouwd als een nieuwe, frisse kijk op mesgeschilderde portretkunst.

Horta Auctioneers

Veiling van 17 januari, van 10 tot 12 uur
Roodebeeklaan 70/74, B 1030 Brussel
Tel +32 2 741 60 60
info@horta.be
www.horta.be

Vintage Portret van Andy Warhol

Lot nummer 151
Titel: ‘Mr. Pop Art’
50 x 50 cm • 20 x 20 inch
Geschilderd met het palletmes in Indonesië op Javaans katoen met sepia koloriet
Gehandtekend Peter Engels
Schatting: 3.000 à 4.000 euro

Rechtstreekse link op de Horta website: http://www.horta.be/Page_catalogue.asp?lot=&estmin=&estmax=&key=Keywords&sale=139&categorie=&artist=25103

Meer info over Peter Engels: www.peterengels.be